Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Βιβλιογραφία



Βιβλιογραφία

Βακαλούδη, Δ. Α. (2003). Διδάσκοντας και Μαθαίνοντας με τις Νέες Τεχνολογίες, Θεωρία και Πράξη. Αθήνα: Εκδόσεις Πατάκη.
Bernstein, S. & Milza, P. (1997). Ιστορία της Ευρώπης, Από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία στα ευρωπαϊκά κράτη 5ος – 18ος αιώνας (Α. Κ. Δημητρακόπουλος, Μτφ.). Αθήνα: Εκδόσεις Αλεξάνδρεια.
Burns, E. Μ. (1984). Ευρωπαϊκή Ιστορία, Εισαγωγή στην Ιστορία και τον Πολιτισμό της νεότερης Ευρώπης (Ι. Σ. Κολιόπουλος Επιμ. – Εισαγωγή).  Θεσσαλονίκη: Εκδόσεις Παρατηρητής.
Hobsbawm, E. J. (2000). Η εποχή των Επαναστάσεων 1789 – 1848 (Μ. Οικονομοπούλου, Μτφ.). Αθήνα: Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης.
Husbands, C. (2004). Τι σημαίνει διδασκαλία της Ιστορίας; Γλώσσα ιδέες νοήματα (Α. Λυκούργος, Μτφ.). Αθήνα: Εκδόσεις Μεταίχμιο.
Κάββουρα, Δ. (2010). Διδακτική της Ιστορίας, Επιστήμη, Διδασκαλία, Μάθηση. Αθήνα: Eκδόσεις Μεταίχμιο.
Κιτρομηλίδης, Π. (2000). Η Γαλλική Επανάσταση και η Νοτιοανατολική Ευρώπη. Αθήνα: Εκδόσεις Πορεία.
Κολιόπουλος, Ι. Σ. (1998). Νεώτερη Ευρωπαϊκή Ιστορία 1789 – 1945, Από τη Γαλλική Επανάσταση μέχρι το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (στ΄ ανατύπωση). Θεσσαλονίκη: Εκδόσεις Βάνιας.
Κουτσογιάννης, Δ. (2011). ΤΠΕ και γραμματισμός. Στο Επιμορφωτικό υλικό για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών (τεύχ. 3, κλάδος ΠΕ02, σσ. 32-56). Πάτρα: ΕΑΙΤΥ-Τομέας Επιμόρφωσης και Κατάρτισης.
Ματιέ, A. (1946). Ιστορία της Γαλλικής Επανάστασης (Κ. Μεραναίου, Μτφ.). Αθήνα: Εκδόσεις Γκοβόστη.
Ματσαγγούρας, Ηλ. (2005). Θεωρία & Πράξη της Διδασκαλίας (α΄ & β΄ τόμ.). Αθήνα: Εκδόσεις Gutenberg.
Μπερτώ, Ζ. Π. (1989). Η καθημερινή ζωή στη Γαλλία τον καιρό της Επανάστασης (1789 – 1795), Λαοί και πολιτισμοί (Σ. Αλεξανδράτου & Δέσποινα Αγγελοπούλου, Μτφ.). Αθήνα: Eκδόσεις Δημ. Ν. Παπαδήμα.
Moniot, H. (2002). Η διδακτική της ιστορίας (Ε. Κάννερ, Μτφ.). Αθήνα: Εκδόσεις Μεταίχμιο.
Shultz, D. & Sio, H. & Emil, Th. (2005). The French Revolution (for The History Chanel). History Television Network Productions. Ημερομηνία ανάκτησης από το διαδίκτυο 2/10/2016, από:
https://www.youtube.com/watch?v=ps5c3bs_1Y8 (υποτιτλισμένο στα Ελληνικά).
Tilly, C. (1998). Οι Ευρωπαϊκές Επαναστάσεις, 1492 – 1992 (Κ. Θεολόγου, Μτφ.). Αθήνα: Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. (2004). Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία Γ΄ Γυμνασίου. Αθήνα: Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων.
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. (2004). Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία Γ΄ Γυμνασίου (Βιβλίο εκπαιδευτικού). Αθήνα: Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων.

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

The right place! The right Times!


Ήταν πράγματι «το σωστό μέρος και η σωστή ώρα» για μια συνεργασία! 
Το εμπνευσμένο πρωτοσέλιδο που απολαύσατε είναι το αποτέλεσμα της σύμπραξης των «Αδέκαστων» και των «Λαίμαργων Μασελών». Οι εφημερίδες τους θα κυκλοφορήσουν σήμερα, 30 Αυγούστου 1789, με το ίδιο εξώφυλλο στο Λονδίνο και τη Μασσαλία!

Είδατε πού μπορεί να οδηγήσει τελικά 
η κρίση του Διαφωτισμού 

— Τι κρίμα που τελειώσαμε!! Και τι θα απογίνουμε τώρα χωρίς μακαρόν
     Μου λες!!

— Καλά, ντε! Μην κάνεις έτσι! Θα φάμε μελομακαρόν!! 

Καλά Χριστούγεννα!!!

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Once upon... in Times!!!

5ο Φύλλο Εργασίας (1 ώρα)
Οι δραστηριότητες του Φύλλου Εργασίας είναι κοινές για όλες τις ομάδες.

Όπως κάθε Επανάσταση που σέβεται τον εαυτό της, έτσι και η Γαλλική πρέπει να γίνει πρωτοσέλιδο!! Ήρθε η ώρα να αναλάβετε δράση!!! Τα νέα για την πτώση της Βαστίλης και τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη έχουν ήδη ταξιδέψει στην απέναντι πλευρά της Μάγχης, επιβεβαιώνοντας το πανάρχαιο αγγλικό ρητό, σύμφωνα με το οποίο “Bad news travels fast”! Ο Γεώργιος ο Γ΄ βεβαίως ανησυχεί μήπως επαληθευτεί ένα άλλο παμπάλαιο ελληνικό ρητό, σύμφωνα με το οποίο: «Ήρθε στη γειτονίτσα μου; Θα ’ρθει και στη (λονδρέζικη) αυλίτσα μου!» και πηγαινοέρχεται νευρικά από το ένα βασιλικό γραφείο του Μπάκιγχαμ στο άλλο!!


Στα γραφεία των Τάιμς (The Times) πάλι επικρατεί πανικός! Η συντακτική ομάδα της εφημερίδας ετοιμάζει το φύλλο της 30ης Αυγούστου 1789 και αδημονεί για το σπαρταριστό πρωτοσέλιδό σας! Ανασκουμπωθείτε, λοιπόν, και ξεκινήστε! Τρυπώστε στη Βρετανική Πρεσβεία, δίνοντας το συνθηματικό  «Glogster» και την απόρρητη διεύθυνση επικοινωνίας που σας έδωσε ο μυστικός πληροφορικάριος… ο μυστικός πληροφοριοδότης σας ήθελα να πω, όταν σας συνάντησε για πρώτη φορά στα παρισινά σοκάκια! 
Θυμηθείτε ό,τι είδατε, ακούσατε και διαβάσατε στη διάρκεια των συναρπαστικών ημερών που προηγήθηκαν. Σκοπός σας είναι να μεταφέρετε τον παλμό της Επανάστασης, μεταγγίζοντας το δυναμισμό και την εκρηκτικότητά της στους αναγνώστες σας. Φροντίστε να αξιοποιήσετε κάθε πηγή που καταφέρατε να συλλέξετε, αφού την επαληθεύσατε με επιτόπια έρευνα (Διακηρύξεις των συνελεύσεων, συνεντεύξεις αυτοπτών μαρτύρων, δηλώσεις μελών της συντονιστικής ομάδας των στασιαστών, δελτία τύπου του Βασιλικού Οίκου, χάρτες των περιοχών που φιλοξένησαν τα σημαντικά γεγονότα της Επανάστασης.) 
Και μην ξεχνάτε τα αυτονόητα! Κάθε πρωτοσέλιδο που σέβεται τον εαυτό του:
# Καλό θα ήταν να έχει:
d Το όνομα της εφημερίδας
Επιδιώξτε να είναι πρωτότυπο και να μαγνητίζει το άκουσμά του! Μη χρησιμοποιήσετε κάποιο από τα ακόλουθα ονόματα! Ο «Φίλος του Βασιλιά», «Ο Γάλλος Πατριώτης» και οι «Επαναστάσεις του Παρισιού» προστατεύονται από το επαναστατικό δίκαιο περί πνευματικής ιδιοκτησίας, αφού είναι τα αυθεντικά ονόματα των τριών μεγαλύτερων εφημερίδων του Παρισιού τον καιρό της Επανάστασης!
d Μια επιγραφή που χαρακτηρίζει σαφέστερα το ύφος της εφημερίδας.
Στο «Φίλο του Βασιλιά» θα διαβάσετε την ακόλουθη αναφορά στο Λουδοβίκο ΙΣΤ΄: «Τον αγαπούσα παντοδύναμο, δυστυχή τον λατρεύω». «Ο Γάλλος Πατριώτης» λέει πως είναι: «Μια εφημερίδα ελεύθερη, άγρυπνος φρουρός του λαού». Οι «Επαναστάσεις του Παρισιού» διακηρύσσουν: «Οι μεγάλοι μάς φαίνονται μεγάλοι, μόνο γιατί είμαστε γονατιστοί… Ας σηκωθούμε!»
d Την τρέχουσα ημερομηνία
d Το έτος έκδοσης και τον αριθμό φύλλου
d Εντυπωσιακό και πρωτότυπο τίτλο (συνήθως με κεφαλαία)
d Επεξηγηματικό υπότιτλο (συνήθως με μικρά)
# Καλό θα ήταν να αποφύγει:
d Διαφημίσεις
Αποφύγετέ τις ακόμα κι αν διαφημίζουν το φημισμένο ψωμί της Γκονέζ που απολαμβάνουν οι εύποροι Παριζιάνοι με τη στέρεη χρυσαφιά κρούστα του ή το ψωμί πρόβατο από αλεύρι ζυμωμένο με βούτυρο και πασπαλισμένο με σπόρους, που έχουν το ύφος ευγενούς ανάμεσα σε κοινούς θνητούς σε σύγκριση με το ψωμί από σούρβο, σφιχτό και συμπαγές, φτιαγμένο από υπόλοιπα ζύμης ή το ψωμί από σκύβαλα φτιαγμένο με στάρι κατώτερης ποιότητας και τόσο κακοαλεσμένο, που το αλεύρι περιέχει ακόμα τα απομεινάρια του κοσκινίσματος!
d Προσφορές και κουπόνια!
Αντισταθείτε ακόμα κι αν κληρώνουν ένα λουκούλλειο δείπνο στο Παλαί Ρουαγιάλ, όπου ο Μπωβιλλιέ, παλιός σεφ στην κουζίνα του πρίγκιπα ντε Κοντέ προσφέρει βοδινό πατέ από την Ποντουάζ που συναγωνίζεται την κόκκινη πέρδικα του Ντωφινέ! Οι σπανακόπιτες και οι πίτες από νεφρά προσφέρονται δίπλα στο πατέ με σκόρδο, τις βοδινές γλώσσες Μαγιεντίας και τα λουκάνικα από γάλα και κρέας κόκορα με τρούφα, φιστίκια ή καραβίδες!!! Μη μπαίνετε στον πειρασμό, ακόμη κι αν μια τέτοια προσφορά θα εκτίνασσε το τιράζ του εντύπου σας σε δυσθεώρητα ύψη!!
Και μην ξεχνάτε ποτέ! Η δημοσιογραφία είναι η πιο συναρπαστική λογοτεχνική περιπέτεια! Νοιαστείτε, λοιπόν, με περισσή φροντίδα για την εκφραστική πληρότητα του παραγόμενου λόγου!

Ένα ακόμα «φιλολογικό αφέψημα» έφτασε στο τέλος του! 
Αναμένω το πρωτοσέλιδό σας με λαχτάρα, γιατί είμαι σίγουρη πως…

Σαν τα έργα τα δικά σας δεν υπάρχουν άλλα,
γι’ αυτό κι εγώ προσμένω τα Στου Τσαγιού τη Σάλα[1]
Καλή δουλειά!



[1] Όπως επισημαίνει και η Μάχη Αμάχη, πιστή αναγνώστρια και συνδρομήτρια των «Φιλολογικών Αφεψημάτων»!!

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Απ’ τη Βαστίλη… στο σουρωτήρι (του Tagxedo)!

-        Garçon!!
Στη διάθεσή σας! Παρακαλώ, τι θα θέλατε;
Μερικά ακόμη αχνιστά μπριός ((brioche) με μαρμελάδα αγριοφράουλα, παρακαλώ, σερβιρισμένα με πράσινο τσάι σουρωμένο με Tagxedo!! Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιεύσεις των Τάιμς (The Times) το πράσινο τσάι ανακουφίζει από το άγχος. Η σημερινή ημέρα ήταν γεμάτη έξαψη και πάθος! Επιτέλους, έχουμε ανάγκη από λίγη χαλάρωση! Θα το απολαύσουμε γουλιά – γουλιά, «φιλτράροντας» συγχρόνως την «Αμερικανική Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας»!

Πράσινο Τσάι αλά "Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας"
Λυπάμαι, αλλά η μαρμελάδα αγριοφράουλα έχει εξαντληθεί! Τι θα λέγατε για την καινούρια συνταγή του εμπνευσμένου σεφ μας, «Ξεροψημένα μπριος με σάλτσα από ψιλοκομμένες μαύρες τρούφες του δάσους, πασπαλισμένες με κουκουνάρι και δεντρολίβανο»;
Θα συμφωνήσουμε χωρίς δεύτερη σκέψη! Με τέτοιο ορντέβρ, θα μας ανοίξει η όρεξη για δουλειά και θα «διυλίσουμε» κάθε λεπτομέρεια της «Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη».
Θα μας επιτρέψετε, «Άγριες Τρούφες»! Αυτή τη Διακήρυξη την έχουμε αναλάβει εμείς! Μας την ανέθεσε ο αρχισυντάκτης, λίγο πριν αρχίσει η συνεδρίαση της Συντακτικής Συνέλευσης. Εμείς όμως θα τη «φιλτράρουμε» ως γνήσιοι Βρετανοί! Θα προτιμήσουμε ινδικό τσάι, που διαθέτει μια πολύπλευρη παλέτα γεύσεων, φορτωμένη με μπόλικα μπαχαρικά και γευστικές αποχρώσεις. Αυτό το ρόφημα τοποθετείται ψηλά στη λίστα των προτιμήσεων όσων αναγνωστών των Τάιμς (The Times) έχουν δημιουργικές ασχολίες και χρειάζονται έμπνευση.
— Και με τι θα το συνοδεύσετε, παρακαλώ;
Μα με τι άλλο θα μπορούσαν να συνοδεύσουν το ρόφημά τους τα «Μακαρόν…ια» αν όχι με μακαρόν γεμισμένα με βουτυρόκρεμα! Μιάμ!!
Κυρίες και κύριοι, μέχρι να διυλίσετε το τσάι σας με το νέο φίλτρο, θα έχουν σερβιριστεί τα ορντέβρ σας!
Ινδικό Τσάι αλά "Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη"
Και να που η παρέα των δημοσιογράφων μεγαλώνει!

Κάποιοι θαμώνες του «Καφέ Μεκανίκ», γνωστοί δημοσιογράφοι της γαλλικής εφημερίδας «Η Εφημερίς της Μασσαλίας», που βρίσκονται σε δημοσιογραφική αποστολή στο Παρίσι,  πλησιάζουν τις «Άγριες Τρούφες» και τα «Μακαρόν…ια», για να σχολιάσουν μαζί τους την εκπληκτική ομοιότητα των δύο Διακηρύξεων, όπως προέκυψε από το γλωσσικό ραφινάρισμά τους. Πίνουν ένα ευωδιαστό μείγμα τσαγιού με πορτοκάλι, βατόμουρο και λεμόνι, που με την έντονη γεύση του αναζωογονεί τις αισθήσεις και βάζει το μυαλό σε εγρήγορση


Μείγμα Τσαγιού αλά "Διαφωτισμός"
Οι «Λαίμαργες Μασέλες» από τη Μασσαλία παίρνουν πρώτες το λόγο και σχολιάζουν:
Τα φυσικά δικαιώματα αποτέλεσαν θεμελιώδη πολιτική έννοια του Διαφωτισμού και μια από τις θέσεις – εμβλήματα της αστικής τάξης. Για τους διαφωτιστές όλοι οι άνθρωποι έχουν, μόνο και μόνο επειδή είναι άνθρωποι, ορισμένα δικαιώματα (ζωής, ιδιοκτησίας, ισότητας απέναντι στον νόμο, ελευθερίας σκέψης και έκφρασης), τα οποία δεν μπορεί να καταργήσει καμιά εξουσία. Η ιδιαίτερη αναφορά στο δικαίωμα της ιδιοκτησίας απηχεί προφανώς τις επιδιώξεις της ανερχόμενης αστικής τάξης.
Πολύ σωστά! Και σύμφωνα με τη θεωρία του κοινωνικού συμβολαίου, που διατυπώθηκε από τον Άγγλο Τζον Λοκ, οι πολίτες δέχτηκαν να παραχωρήσουν ορισμένες από τις ελευθερίες τους, προκειμένου να συμβιώσουν, και το κράτος εγγυήθηκε αυτή τη συμφωνία, το κοινωνικό συμβόλαιο. Αν όμως το κράτος παραβεί τους όρους αυτού του κοινωνικού συμβολαίου και γίνει τυραννικό, τότε οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα της αντίστασης.
Φυσικά! Και η έννοια της γενικής βούλησης που υποστηρίχτηκε από το Ρουσό, σημαίνει την έκφραση του γενικού συμφέροντος μέσα από τη σύνθεση των ατομικών βουλήσεων. Η γενική βούληση εκφράζει το δημόσιο συμφέρον και ουσιαστικά εκφράζεται με την συμμετοχή του λαού στη λήψη αποφάσεων.
Άλλωστε οι διαφωτιστές, με κυριότερο εκπρόσωπο το Βολτέρο, άσκησαν αυστηρή κριτική στην καθολική εκκλησία, κατηγορώντας τη για φανατισμό και μισαλλοδοξία. Πίστευαν πως μόνο η καθιέρωση της ανεξιθρησκίας θα απαλλάξει τους ανθρώπους από τη μισαλλοδοξία.
Τελικά όλοι συμφωνούμε πως…

Των κειμένων λογισμός
και προσανατολισμός
είναι ο Διαφωτισμός!