Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Μια φορά με έναν παλμό... στης Γαλλίας τον καιρό!

Το σημερινό φιλολογικό «αφέψημά» μας ενδείκνυται να συνοδευτεί με παριζιάνικο παντεσπάνι, το αγαπημένο γλύκισμα της Μαρίας Αντουανέτας!

Καλή σας όρεξη!!

Η Μαρία Αντουανέτα σε ηλικία 13 ετών
Martin van Meytens, 1767
 1ο Φύλλο Εργασίας (1 ώρα)
Εντός και εκτός του Οίκου… στη Γαλλία του Λουδοβίκου
(του ΙΣΤ΄)
Οι δραστηριότητες του Φύλλου Εργασίας είναι κοινές για όλες τις ομάδες.
Ένα Φύλλο Εργασίας σχεδιασμένο για σας! Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες του και ταξιδέψτε νοερά στη προεπαναστατική Γαλλία του 18ου αιώνα! Μεταμορφωθείτε σε ανταποκριτές και ανταποκρίτριες ξένου τύπου της βρετανικής εφημερίδας «Τάιμς» (The Times) του Λονδίνου και κρατήστε ευλαβικά σημειώσεις στο δημοσιογραφικό σας ημερολόγιο!! Μια Επανάσταση γεννιέται και θα έχετε τη μεγάλη τύχη να την καλύψετε δημοσιογραφικά!

Αποθηκεύστε στην επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή σας ένα αρχείο Word με το όνομα «Δημοσιογραφικό Ημερολόγιο». Τα βίντεο που ακολουθούν αποτελούν αποσπάσματα δίωρου ντοκιμαντέρ του History Channel με θέμα τη Γαλλική Επανάσταση. Παρακολουθώντας τα προσεκτικά, καταγράψτε στο δημοσιογραφικό σας ημερολόγιο τις πληροφορίες που σας ζητούνται κάθε φορά:

1) Βρίσκεστε στην πρωτεύουσα της Γαλλίας κάπου στο τέλος του 18ου αιώνα! Έχετε δώσει ραντεβού με τους συνεργάτες σας στα ανάκτορα, για να παρακολουθήσετε από κοντά ένα μεγαλοπρεπή γάμο!!


Μα γιατί αργείτε; Δεν πιστεύω να έχετε χαθεί και να ψάχνετε τον Πύργο του Άιφελ, σήμα κατατεθέν του Παρισιού, για να προσανατολιστείτε! Αυτός θα ανεγερθεί στα τέλη του επόμενου αιώνα! Και δεν είμαστε στο Παρίσι… Πόσες φορές θα σας το πω! Η πρωτεύουσα έχει μεταφερθεί!! Πού;



Να σημειώσετε στο «Δημοσιογραφικό Ημερολόγιο» πληροφορίες σχετικές με το χρόνο, τον τόπο και το καθεστώς που ισχύει στην Γαλλία της εποχής που καλύπτετε δημοσιογραφικά.

2) Όλη η Ευρώπη μιλάει για τον επερχόμενο γάμο! Γαλλία – Αυστρία – (επιτέλους) Συμμαχία!! 

Γαμπρός από σόι και νύφη εκπάγλου καλλονής από τρανή γενιά! Γαλαζοαίματοι και οι δύο!Διπλωματικό συνοικέσιο που έχει κάνει πάταγο! Γάμος σκοπιμοτήτων! Έρωτα πάντως δε βλέπω… Εσείς τι λέτε;



Να σκιαγραφήσετε συνοπτικά στο «Δημοσιογραφικό Ημερολόγιο» την προσωπικότητα των μελλονύμφων και να επισημάνετε τη σκοπιμότητα του γάμου τους.


3) Τι γάμος! Τι πλούτος! Τι χλιδή! Λάμψη, μεγαλείο, επιβλητικότητα! Κι όμως, κάτι δεν πάει καλά!Στο δρόμο για τα ανάκτορα, πήρε το μάτι σας ανθρώπους να ζητιανεύουν στις όχθες του Σηκουάνα!! Και στον περίβολο της Νοτρ Νταμ δύο χαμίνια τσακώνονταν για ένα καρβέλι ψωμί! «Πού βρέθηκε τόσος κόσμος άστεγος έξω από το φρούριο της Βαστίλης! Τόσος κόσμος πεινασμένος και κακοπαθημένος πέριξ του Λούβρου!», θα αναρωτιέστε!

Μπορεί ο Επταετής Πόλεμος να έληξε εδώ και δέκα χρόνια, αλλά οι συνέπειές του εξακολουθούν να ταλανίζουν τη Γαλλία! 

Να καταγράψετε στο «Δημοσιογραφικό Ημερολόγιο» τις αιτίες που έχουν οδηγήσει τη Γαλλία σε οικονομικό αδιέξοδο στα τέλη της βασιλείας του Λουδοβίκου ΙΕ΄.


4) Για να λέμε και την αλήθεια, βέβαια, υπάρχουν και κάποιοι που ζουν χωρίς την παραμικρή στέρηση! Για να ακριβολογούμε, ζουν με μυθώδη πολυτέλεια και απολαμβάνουν κάθε χλιδή!

Ναι! Είναι λίγοι! Πολύ λίγοι! Συμφωνώ!! Το πιο παράδοξο πάντως είναι πως αυτοί οι λίγοι αποφασίζουν για όλα… εδώ και πολλούς αιώνες! Κρατάει χρόνια αυτή η γαλλική κολόνια! Από πότε; Μα από το Μεσαίωνα!!

Να σημειώσετε στο «Δημοσιογραφικό Ημερολόγιο» σε ποιες τάξεις ήταν πολιτικά οργανωμένη η Γαλλία στα τέλη του 18ου αιώνα. Τι ποσοστό του πληθυσμού αντιπροσώπευε και ποια πολιτική δύναμη διέθετε καθεμιά από αυτές;

5) Από γάμο… σε κηδεία!! Για ποιον χτυπά η καμπάνα της Παναγίας των Παρισίων; Άκουσα καλά; Ο Λουδοβίκος πέθανε; Αποκλείεται! Ο Λουδοβίκος ζει! Τον είδα πριν από λίγο να περιδιαβαίνει μόνος και σκεπτικός τους μεγαλοπρεπείς κήπους του ανακτόρου των Βερσαλλιών!! Φόβος τον έχει κυριεύσει, που στη Γαλλία θα βασιλέψει! Αλήθεια σας λέω! Δείτε και μόνοι σας, αν δε με πιστεύετε…
Ποιος Λουδοβίκος ανεβαίνει τελικά στο θρόνο της Γαλλίας;



Πιστεύετε πως θα επαληθευτεί η φράση του παππού του: «Μετά από εμένα ο κατακλυσμός»; Μην ξεχάσετε να κρατήσετε σημειώσεις στο «Δημοσιογραφικό Ημερολόγιο»!

6) Αν ισχύει η παροιμία πως «Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται», τότε το μέλλον του νεαρού βασιλιά διαγράφεται δυσοίωνο! Νομίζετε πως υπερβάλλω; Δεν έχετε παρά να ρωτήσετε το ρακένδυτο στρατιώτη που κοιμάται έξω από τις Κατακόμβες του Παρισιού.
Είναι ένας από τους χιλιάδες Γάλλους που πήραν μέρος στον Αμερικανικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας!

Να σημειώσετε στο «Δημοσιογραφικό Ημερολόγιο» πώς η συμμετοχή της Γαλλίας στον Αμερικανικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας σηματοδοτεί την αρχή της οικονομικής κατάρρευσής της;


7) Κι ενώ κάποιοι εκστρατεύουν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, για να συμμετάσχουν στον Αμερικανικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας, κάποιοι άλλοι προκαλούν την αγανάκτηση του απλού λαού με τον κραυγαλέο τρόπο ζωής τους! «Υπερβολές», θα ισχυριστείτε!!


Μια ματιά στην «Κυρία Έλλειμμα» θα σας πείσει!!
Ποιες επιλογές του παλατιού προκαλούν το αίσθημα του γαλλικού λαού, που δαμάζεται από την πείνα και τις στερήσεις; Κρατήστε σημειώσεις στο  «Δημοσιογραφικό Ημερολόγιο».

8) Όπως φαίνεται, οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις του Λουδοβίκου ΙΣΤ΄ έγιναν στόχος των στιχοπλόκων της εποχής! Δεν υπάρχει καπηλειό και καταγώγιο του Παρισιού που να μην ακούγονται τα παρακάτω «Λιανοτράγουδα» (δίστιχα που τραγουδιούνται από «λιανούς» = λεπτούς, ισχνούς λόγω της ασιτίας)!
Αριστοκράτης θα γενώ, θα τρώω και θα πίνω,
στο κράτος δεν προβλέπεται πεντάρα εγώ να δίνω!
Θα γίνω καρδινάλιος, θα βάλω ρεντιγκότα
θα την περνάω ξεκούραστα, ζωή γλυκιά και κότα!
Αγρότης αν γεννήθηκες, εργάτης αν δουλεύεις
νυχθημερόν για μια μπουκιά μοχθώντας θα παλεύεις!
Κι αν πάλι είσαι ένας αστός, «φυσάς το παραδάκι»,
καινούριους  φόρους πλήρωνε, άνοιξε το πουγκάκι!

Ποιο παράδοξο παρατηρείτε στη δημοσιονομική πολιτική του Λουδοβίκου ΙΣΤ΄; Σημειώστε το στο «Δημοσιογραφικό Ημερολόγιο», για να μην το ξεχάσετε!


9) Δριμύ ψύχος! Τα χέρια μου έχουν ξυλιάσει! Με δυσκολία κρατώ την πένα στα χέρια μου … Εσείς πώς τα καταφέρνετε να κρατάτε σημειώσεις με τέτοια παγωνιά!!
Ακόμα και ο Σηκουάνας πάγωσε ως τον πυθμένα!!

Αν βρείτε το κουράγιο να βγάλετε τα γάντια σας, καταγράψτε στο «Δημοσιογραφικό Ημερολόγιο» ποιος φυσικός παράγοντας συνέβαλλε στην οξεία επιδείνωση των συνθηκών ζωής του γαλλικού λαού το χειμώνα του 1788-1789;

10) «Η πείνα είναι αδερφή της λύσσας» έλεγε η Βουργουνδή γιαγιά μου, που καταγόταν από την πανίσχυρη οικογένεια των Ντε λα Ρος! [1]


Δύσκολο να δαμάσεις ένα λαό που πεινά!
Πώς συνδέεται η παραπάνω παροιμία με τις αναταραχές που ξέσπασαν στη Γαλλία το χειμώνα του 1788-1789, επιτείνοντας την πολιτική κρίση που μάστιζε ήδη τη χώρα; Κρατήστε πρόχειρες σημειώσεις στο «Δημοσιογραφικό Ημερολόγιο».


Έκτακτο Παράρτημα


Έκτακτο παράρτημα μόλις κυκλοφόρησε,

βούιξε ο Κεραμεικός, σείσθηκε το Λούβρο,

χτες το βράδυ που ’χες μπει σ’ ένα φούρνο με ψωμί

και σε κάναν τσακωτό με καρβέλι αφάγωτο!!
Attention!! Attention!! Επίκειται révolution!! Η κατάσταση βγαίνει εκτός ελέγχου!! Κινδυνεύει η ίδια σας η ζωή! Καλό θα ήταν να κρύψετε το «Δημοσιογραφικό Ημερολόγιο» σε ασφαλές μέρος! Αν πέσει στα χέρια παγωμένου, θα το κάψει, για να ζεσταθεί! Αν πέσει στα χέρια πεινασμένου, θα το φάει, για να χορτάσει! Αν πάλι πέσει στα χέρια των μυστικών πρακτόρων του Λουδοβίκου, που έχουν κατακλύσει το Παρίσι, θα βρεθείτε φυλακισμένοι στη Βαστίλη, πριν προλάβετε να πείτε «Vive la France!». Αποθηκεύστε, λοιπόν, τις πηγές που θα σας χρειαστούν στη συνέχεια της ανταπόκρισής σας σε ασφαλή και σίγουρη επιφάνεια! Προτείνω το αρχείο "Δημοσιογραφικό Ημερολόγιο" στην επιφάνεια του PC (Place de la Constitution = Πλατεία Συντάγματος). Σπεύσατε!!

Το σημερινό φιλολογικό μας αφέψημα έφτασε στο τέλος του! Ελπίζω να το απολαύσατε… Πώς είπατε; Θα θέλατε και κανένα συνοδευτικό; Πεινάσατε πολύ; Ας φάτε λιγάκι ψωμί, λοιπόν!! Άκουσα καλά; Δεν έχετε ψωμί; Καλά, ντε! Μην κάνετε έτσι! Ας φάτε παντεσπάνι!!
Καλή σας χώνεψη!



[1] Εκείνων που εγκαταστάθηκαν με την Δ’ Σταυροφορία στην Ελλάδα και κυβέρνησαν το Δουκάτο των Αθηνών. Πώς; Δεν τους θυμάστε; Μα τους μάθαμε πέρσι, στην Ιστορία της Β’ Γυμνασίου! Τι; Πέρσι δε χρησιμοποιούσαμε Τεχνολογίες της Πληροφορίας στη διδασκαλία της Ιστορίας; Δεν έχετε κι άδικο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου