Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Ανταποκρίσεις… εν μέσω κρίσης!

Κοσμοϊστορικά γεγονότα συμβαίνουν στη Γαλλία! Κι εσείς είστε εκεί και τα ζείτε από κοντά! Κάποιοι άλλοι πάλι στην άλλη μεριά της Μάγχης περιμένουν με αγωνία την ανταπόκρισή σας, για να ενημερωθούν!
Ακόμη και ο μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου, Γεώργιος ο Γ’, δε βλέπει την ώρα να διαβάσει το άρθρο σας στους Τάιμς (The Times) του Λονδίνου! Μετά την Αμερικανική Επανάσταση και την υπογραφή της Συνθήκης των Βερσαλιών το 1783, με την οποία υποχρεώθηκε να αναγνωρίσει τις 13 υπερπόντιες αποικίες στη Βόρεια Αμερική ως ανεξάρτητο κράτος με το όνομα "Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής", τρέμει στην ιδέα μιας νέας επανάστασης, σε ευρωπαϊκό έδαφος αυτή τη φορά!
Ανασκουμπωθείτε, λοιπόν, και στρωθείτε στο γράψιμο! Πριν ξεκινήσετε όμως το πόνημά σας, κάντε μια στάση στο Salon de T (Τσαγερί) της Βασιλικής Βιβλιοθήκης του Παρισιού! It is Tea Time!! Μην ξεχνάτε ποτέ τις φίνες βρετανικές συνήθειές σας!
Τσάι… χωρίς καν ξερό ψωμί!!
Το σημερινό φιλολογικό μας τέιον θα συνοδευτεί από λίγες άγριες μαύρες τρούφες, που καταφέραμε να περισυλλέξουμε το πρωί με πολύ κόπο στους Κήπους του Λουξεμβούργου (Jardin du Luxembourg)… γιατί ψωμί δεν υπάρχει ούτε ψίχουλο σε ολόκληρο το Παρίσι!

Καλή σας όρεξη!

2ο Φύλλο Εργασίας (1 ώρα)
Οι δραστηριότητες του Φύλλου Εργασίας είναι κοινές για όλες τις ομάδες.
 
Τώρα που πήρατε μια ανάσα και το αρωματικό ρόφημα ζέστανε το παγωμένο κορμί σας, διεγείροντας και δραστηριοποιώντας το πνεύμα σας, κατευθυνθείτε στο αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης και αναζητήστε το σχολικό εγχειρίδιο στον Τομέα των «Πληκτικών Σχολικών Αναγνωσμάτων προς Απόσυρση».

Ανατρέξτε στη σελίδα 16, για να μελετήσετε την πρώτη παράγραφο, που αναφέρεται στη δομή και τα χαρακτηριστικά της προεπαναστατικής γαλλικής κοινωνίας. Συνδυάστε τις πληροφορίες του εγχειριδίου με τις προσωπικές σημειώσεις που κρατήσατε στο «Δημοσιογραφικό Ημερολόγιο» και ξεκινήστε! Ήρθε η ώρα να ετοιμάσετε την ανταπόκρισή σας για τους Τάιμς (The Times) του Λονδίνου.
Γράψτε ένα μονόστηλο άρθρο εκατόν πενήντα (150) περίπου λέξεων, στο οποίο θα παρουσιάζετε συνοπτικά τα ακόλουθα:

1)      Tην κοινωνική διαστρωμάτωση της προεπαναστατικής Γαλλίας, εξηγώντας συνοπτικά στους αναγνώστες σας ποια κοινωνική τάξη πλήττεται περισσότερο από την πολιτική που εφαρμόζει ο Γάλλος μονάρχης, Λουδοβίκος ΙΣΤ'!

2)      Τα αίτια που έχουν οδηγήσει σε πλήρη εξαθλίωση το γαλλικό λαό, διαχωρίζοντας αυτά που κληροδότησε στον εγγονό του ο Λουδοβίκος ΙΕ’ ως αποτέλεσμα των δικών του ενεργειών, από εκείνα που ενέσκηψαν μετά την αναρρίχηση του Λουδοβίκου ΙΣΤ’ στο γαλλικό θρόνο. 

Πριν ξεκινήσετε να συντάσσετε το άρθρο σας, ζητήστε από το βιβλιοθηκονόμο να σας φέρει την πραγματεία «Περί Άρθρου» ("De Scribendis") από τον Τομέα των «Αναγκαίων Εξωσχολικών Βοηθημάτων προς Μελέτη». Αφού τη διαβάσετε, για να επισημάνετε τα βασικά χαρακτηριστικά του άρθρου, πιάστε πένα και χαρτί και γράψτε το δικό σας μονόστηλο! Οι αναγνώστες σας αγωνιούν…
Αν θέλετε να τους διευκολύνετε τους αναγνώστες σας να εμβαθύνουν στα τεκταινόμενα, φροντίστε να συνοδεύσετε το άρθρο σας με έναν εννοιολογικό χάρτη, χρησιμοποιώντας το νεωτερικό εργαλείο VUE, που έχετε φυλαγμένο στο δημοσιογραφικό σάκο σας μαζί με τον αστρολάβο, τον πορτολάνο και την πυξίδα, από τότε που ταξιδέψατε με toHMS Kingfisher” με προορισμό τη Βόρεια Αμερική, για να χαρτογραφήσετε τη φυσιογνωμία των αποικιών του Βορρά σε σύγκριση με αυτή των αποικιών του νότου.
Πριν αποστείλετε το άρθρο σας στη συντακτική ομάδα της εφημερίδας σας, αναρτήστε ανώνυμα ένα αντίγραφό του σας στον πίνακα ανακοινώσεων της αίθουσας των «Φιλολογικών Αφεψημάτων», πλησίον του Σφαιριστηρίου.
 

Στον ίδιο πίνακα θα βρείτε αναρτημένα τα άρθρα των Βρετανών συναδέλφων σας για το ίδιο θέμα. Λόγοι δημοσιογραφικής δεοντολογίας επιβάλλουν να αφήσετε ανώνυμα το σχόλιό σας κάτω από κάθε άρθρο. Ο σχολιασμός να γίνει με κριτήρια το βαθμό αξιοποίησης των πηγών, την εμπέδωση και κριτική αναπαραγωγή τους, την ποιοτική ενσωμάτωση των χαρακτηριστικών του άρθρου και την εκφραστική πληρότητα του παραγόμενου λόγου. Προκειμένου να μπείτε στην αίθουσα, χρησιμοποιήστε τους μυστικούς κωδικούς που σας δόθηκαν, την ημέρα που φτάσατε στο Παρίσι!
Το σημερινό φιλολογικό μας «αφέψημα» έφτασε στο τέλος του! Ελπίζω να το απολαύσατε... θερμό, αρωματικό και τονωτικό... όπως άλλωστε ταιριάζει στην Επανάσταση!

Καλή σας χώνεψη!

1 σχόλιο:

  1. Σαν της Φτέρης μας τα φύλλα δεν υπάρχουν άλλα...
    γι΄αυτό τη ζήλεια μου θα πνίξω στου τσαγιού τη σάλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή